مسیرساز
یك عضو هیئت علمی دانشگاه تهران؛

ترك پایتخت راه مقابله با زلزله نیست، بافت فرسوده فراموش شد

ترك پایتخت راه مقابله با زلزله نیست، بافت فرسوده فراموش شد

مسیرساز: یك عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، اظهار داشت: اغلب شهرهای كشور زلزله خیز هستند و اصولاً فلات ایران دارای چنین خصوصیت است ازاین رو انتقال پایتخت راهكار مناسبی برای فرار از بحران ها نیست.



به گزارش مسیرساز به نقل از مهر، امیر منصوری در مستند پایتخت كه به مبحث انتقال پایتخت و بررسی چالش های شهر تهران می پردازد با اشاره به اینكه مهم ترین دلیلی كه انتقال پایتخت پیشنهاد می شود، بحران ناشی از زلزله تهران است، اضافه كرد: مطالعات نشان داده است تهران در معرض چنین خطری قرار دارد و اینكه مركز سیاسی و اقتصادی یك كشور در یك محیط پرخطر باشد، بحرانی است كه باید چاره جویی كرد.
وی با تاكید بر اینكه پیشگیری از بحران احتمالی، انتقال پایتخت نیست، اظهار داشت: در مجلس ششم در سال ۸۲ نمایندگان شهر تهران مجمعی درست كردند كه در مورد مسئله زلزله مطالعاتی انجام دهد. جلسات بسیاری برگزار گردید هماهنگی با دستگاه های در رابطه با زلزله و بحران همچون شهرداری، هلال احمر، پژوهشگاه زلزله و وزارت كشور و همان زمان در شهرداری تهران توسط مركز مطالعاتی جایكا مبحث زلزله در حال مطالعه بود كه جمع بندی آن در اختیار نمایندگان شهر قرار گرفت.
منصوری ادامه داد: آن زمان شهردار تهران احمدی نژاد اخیرا بعنوان شهردار تهران انتخاب شده بود و در جلسه ای مشترك با حضور نمایندگان مجلس مهندس چمران و شهردار وقت این مطالعات به اطلاع همگان رسید و قرار شد در مورد آن تصمیم گیری شود اما اتفاقی كه افتاد این بود كه فعالیت های جایكا تعطیل شد و مطالعات زلزله تهران هم به صورت پراكنده در سازمان های مختلف دنبال شد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینكه در آن زمان با شكل گیری سازمان مدیریت بحران در شهرداری سوله های بحران تاسیس شد، اظهار داشت: در آن سالها فعالیت هایی كه دستگاه ها برای پیشگیری از خسارات ناشی از زلزله احتمالی می كردند، بخشی و پرانده بود به صورت مثال مهمترین بحران كه بافت فرسوده تهران است نه از جانب وزارت راه و شهرسازی دنبال شد و نه از جانب شهرداری به صورت جدی به آن توجه شد و به صورت كلی مبحث اصلی بحران مورد توجه جدی قرار نگرفت.
منصوری با تاكید بر اینكه بر مبنای گزارش های دستگاه های مسئول و علمی در فاصله ۱۰۰ تا ۱۵۰ سال به صورت متناوب یك بار در تهران زلزله آمده، اظهار داشت: از آخرین زلزله پایتخت ۱۱۰ سال می گذرد و احتمال وقوع زلزله ای به بزرگی ۷ ریشتر در تهران وجود دارد.
وی با اشاره به اینكه دو برخورد می توان در برابر این بحران طبیعی كرد، اظهار داشت: نخست ترك تهران است و دیگری ساخت و ساز ایمن كه خطرات این بحران را به حداقل كم كند.
منصوری با اشاره به نقطه ضعف پیشنهاد نخست كه ترك پایتخت است، اظهار داشت: اغلب شهرهای كشور زلزله خیز هستند و اصولاً فلات ایران دارای چنین خصوصیت است و اصولاً پیشنهاد دهندگان انتقال پایتخت تاكیدشان بر انتقال پایتخت سیاسی است. یعنی دستگاه های دولتی و وزارتخانه ها كه شاید یك درصد جمعیت شهر را تشكیل دهند، اما این بحران كل ساكنان تهران را تهدید می كند و فقط تهدید دستگاه های دولتی نیست. ازاین رو انتخاب گزینه اول نه انتخاب درستی است و نه انتخابی شدنی. بنابراین باید از پیگیری مسئله انتقال پایتخت دست برداریم و خویش را برای مقابله با این بحران آماده نماییم.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینكه در كشورهای دیگر دنیا زلزله های بیشتر و بزرگتری می آید اما تلفات و خسارت های زیادی به بار نمی آورد، توضیح داد: باید هماهنگی های لازم میان نهادهای مدیریتی در این بخش صورت گیرد. ۲۰، ۳۰ دستگاهی كه به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم به مسئله بحران و ایمنی تهران مرتبط هستند، تنها به اقدامات بخشی بسنده كرده اند. در حالیكه باید نگاهی استراتژیك به مسئله بحران زلزله تهران داشته باشیم.
وی با اشاره به بررسی سناریوهای مختلف در هنگام وقوع زلزله مانند اینكه زلزله در چه زمانی از روز رخ دهد، اظهار داشت: این سناریوها به ما كمك می نماید كه چه راه حل هایی را برای عبور از بحران بیاندیشیم، همینطور باید اطلاعات كامل تاسیسات عمومی تهران مانند بیمارستان ها، مدرسه ها و تاسیسات شهری مانند پل ها و خیابان ها را مطالعه كرد و مشخص كرد هر كدام از این زیرساختها چقدر مقاومت دارند.
منصوری با اشاره به اینكه ۴۰ درصد مناطق مسكونی تهران در بافت فرسوده می باشند، اظهار داشت: این سازه ها هیچ دفاعی در برابر زلزله ندارند كه در صورت وقوع زلزله، فاجعه غم انگیزی برای تهران خواهد افتاد. به نظر می آید امید داشته باشیم كه نیروهای پوسته زمین در اطراف فلات ایران آزاد می گردد و این اتفاق شانس وقوع زلزله در تهران را كم می كند. اگر این امید را داشته باشیم، می توانیم كمی شب را راحت بخوابیم در غیر این صورت دانستن اینكه جمعیت عظیمی در مركز ایران در خطر زلزله هستند و متاسفانه دستگاه های اجرایی ما كمترین اقدام سیستمی را برای برخورد با این مسئله انجام داده اند و هر اقدامی كه انجام شده بخشی بوده، آرامش را از ما خواهد گرفت.

1397/01/27
16:29:25
5.0 / 5
4513
تگهای خبر: ساخت , شهردار , شهرداری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
مسیر ساز
مسیر ساز
masirsaz.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مسیرساز محفوظ است

مسیرساز

حمل و نقل و راهسازی