مسیرساز
گزارش مسیرساز؛

ماجرای ساخت مسجد در بوستان قیطریه تهران چیست؟

ماجرای ساخت مسجد در بوستان قیطریه تهران چیست؟

مسیرساز: ساخت مسجد در بوستان قیطریه موافقان و مخالفانی پیدا کرده است که هر کدام دلیلهای خودرا دارند.



خبرگزاری مهر، گروه جامعه: بوستان قیطریه یکی از بوستان های شمال شهر تهران است که در محلهٔ قیطریه و در ناحیه هفت منطقه ۱ شهرداری تهران واقع شده و این بوستان در شمال بزرگراه صدر و انتهای خیابان قیطریه واقع است و از شمال به فرمانیه، از جنوب به میدان پیروز و بزرگراه صدر، از شرق به چیذر و از غرب به قیطریه و خیابان شریعتی محدود می شود.
طی روزهای اخیر موضوع ساخت مسجد در بوستان قیطریه به سبب مطرح شدن احتمال قطع برخی درختان یا این که اصلاً ساخت مسجد توسط شهرداری قانونی نیست با حواشی مختلفی خصوصاً در فضای مجازی روبه رو بوده است، شهردار تهران و سخنگوی شهرداری می گویند کار قانونی می باشد و درختی قطع نمی شود ولی منتقدین نظر دیگری دارند.
مخالفان چه می گویند؟
سید سعید لواسانی امام جمعه سابق لواسان هم با انتقاد از تصمیم زاکانی شهردار تهران برای ساخت مسجد در پارک قیطریه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: ساخت ‎مسجد کار شهرداری نیست، ساخت مسجد مردمی ترین عمل مومنانه جمعی است. شهرداری به وظیفه خود بپردازد و مسجد را به مؤمنان بسپارد. ساخت پارک، راه اندازی بزرگراه، توسعه سامانه های شهری، بهینه کردن مسیرها و… وظایف شهرداری است که الحمدلله درباره ی آنها بغایت کم کاری می کند.
ناصر امانی عضو شورای شهر تهران مدعی است: خیّری، مبلغی را وقف ساخت مسجد کرده است و فرزندان این خیّر برای اجرای وصیت پدر مرحوم خود با رایزنی و تعامل با مسؤولان شهرداری، قسمتی از بوستان قیطریه را برای این منظور انتخاب نموده اند ولی انتخاب فضای بوستان برای ساخت مسجد، مغایر با قانون و مصوبات شورای شهر است و ساخت وساز در بوستان ها به جز خدمات ضروری مثل سرویس بهداشتی و نمازخانه ممنوع می باشد.
به گفته امانی بوستان ها پهنه «جی» محسوب می شوند و تغییر کاربری پهنه ها هم بدون مصوبه مراجع قانونی ممنوع می باشد.
البته امانی با تأکید بر این که نه درختی قطع شده، نه درختی جابجا شده است، اظهار داشت: در آستانه روز درختکاری خبری منتشر گردید که قسمتی از بوستان قیطریه حصارکشی شده است و قصد جابجایی درختان و ساخت وساز را در بوستان دارند و مجدد، در پی تماسهای مردمی مطلع شدیم که گودبرداری انجام شده است. از این محل بازدید کردم و دیدم که ۱۵۰۰ متر از ضلع شمالی پارک حصارکشی شده اما نه درختی قطع شده، نه درختی جابجا شده است.
امانی اضافه کرد: باتوجه به وجود دو مسجد بزرگ دیگر در فاصله ۳۰۰ تا ۵۰۰ متری این مکان، آنها را برای ادای فریضه نماز مناسب دانست.
وی همین طور اشاره کرد: ۱۵ درخت باارزش قدیمی با قطر چند ده سانتی متری در محوطه حصارکشی شده وجود دارد که امکان جابجایی آنها حتی در فصل مناسب هم نیست. علاوه بر آن، از ده ها اصله درخت و گونه های گیاهی نیز باید محافظت گردد.
همچنین امانی، عضو شورای شهر تهران در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) اظهار داشت: ساخت مسجد در قسمتی از بوستان قیطریه نه فقط تعظیم شعائر اسلامی نیست بلکه سبب تخریب شعائر و بدبینی بخش بزرگی از شهروندان خواهد شد، تا کِی مقرر است خودزنی نماییم
وی اضافه کرد: شهرداری تهران به تذکری که در آخرین جلسه علنی شورای شهر دادم توجه نماید و توجیه نکند.
موافقان ساخت مسجد چه استدلالی دارند؟
اما مجید غفوری، دبیر شورای ساماندهی، توسعه و گسترش مساجد شهر تهران درباب راه اندازی مسجد در قسمتی از پارک قیطریه اضافه کرد: قیطریه یکی از محلاتی است که از نظر سرانه امکان مذهبی همچون مسجد با کمبود مواجه بوده و درخواست های مکتوب مختلفی از طرف اهالی متدین این محله برای راه اندازی مسجد دریافت کرده ایم.
وی افزود: بالاترین مرجع تصویب طرح راه اندازی مساجد در شهر تهران، شورای ساماندهی، توسعه و گسترش مساجد است که ریاست آنرا شهردار تهران بر عهده دارد.
به گفته وی، مدتی پیش یکی از خیرین اهل قیطریه، رجوع کرد و خواهان اختصاص زمین برای راه اندازی مسجد در این محله شد، این مساله در شورای ساماندهی، توسعه و گسترش مساجد مطرح و بعد از انجام بررسی های کارشناسانه، زمینی با موقعیت مناسب در ضلع شمال شرقی پارک قیطریه برای راه اندازی مسجد اختصاص داده شد.
دستیار شهردار تهران اظهار داشت: این زمین، محل بسیار مناسبی برای ساخت مسجد است چونکه این مکان با سایر اماکن مذهبی و مساجد حداقل یک کیلومتر فاصله زمینی دارد و هم مردم حاضر در پارک و هم اهالی محله می توانند از خدمات مذهبی و فرهنگی آن بهره مند شوند بنابراین، این مسجد کارکردی نه فقط محلی بلکه منطقه ای خواهد داشت.
غفوری با تأکید بر این که تا حالا هیچ درختی به هیچ عنوان در پارک قیطریه قطع یا جابجا نشده است، اظهار داشت: مساحت این پارک ۱۲۲ هزار مترمربع است و حدود ۸۰۰ مترمربع آن به ساخت مسجد اختصاص داده شده، یعنی سطح اشغال مسجد، کمتر از یکصدم پارک خواهد بود.
وی تصریح کرد: در طرح اولیه این مسجد، پیش بینی جابجایی حدود چهار درخت در نظر گرفته شده بود که با دستور شهردار تهران، قرار شد این طرح مجدد مورد بازبینی قرار گیرد که در طرح جدید هیچ درختی جابجا نخواهد شد.
دبیر شورای ساماندهی، توسعه و گسترش مساجد شهر تهران با اعلان اینکه هیچگونه فضای تجاری برای این مسجد طراحی نشده است، اضافه کرد: به شهروندان محله قیطریه مژده می دهیم طراحی این مسجد به یکی از بهترین مهندسین معمار واگذار شده تا به عنوان مسجدی فاخر و باشکوه، به زیبایی پارک و محله بیفزاید و به عنوان نگینی نه فقط در محله که در کل منطقه بدرخشد.
زاکانی: حتما مسجد می سازیم و هیچ درختی قطع نمی شود
اما بعد از اظهار نظر مخالفان و موافقان علیرضا زاکانی، شهردار تهران درباره ی ابهامات ماجرای ساخت مسجد در پارک قیطریه اظهار داشت: حتما در پارک ها مسجد می سازیم و درختی هم قطع نمی گردد.
وی با اشاره به ساخت مسجد در بوستان قیطریه بیان داشت: فقط ۱۵ - ۱۰ نهال آنجاست که قرار شد بردارند و آن طرف تر بکارند.
محمدخانی: ساخت مسجد در ۳۴ بوستان فرامنطقه ای مصوبه دارد
عبدالمطهر محمدخانی، سخنگوی شهرداری تهران هم درباره ی ماجرای ساخت مسجد در بوستان قیطریه در صفحه شخصی خود در فضای مجازی واکنش نشان داد که این واکنش را می توان رسمی ترین واکنش به موضوع ساخت مسجد در بوستان قیطریه قلمداد کرد.
وی نوشت: چند روزی است موضوع ساخت مسجد در پارک قیطریه به سوژه تعدادی از فعالان رسانه های اجتماعی تبدیل گشته و گاهی ادعاهای عجیب و غریبی در این زمینه مطرح می شود.
ساخت مسجد در بوستان های فرامنطقه ای (پارک های بزرگ غیر محله ای) مصوبه شورای عالی مساجد تهران را دارد. در ۳دهه گذشته ۴۳ مسجد در آنها تولید شده و برای ۳۴ بوستان فرامنطقه ای دیگر همچون پارک قیطریه مصوبه دارد. گرچه از سال ها پیش مطالبه مردمی برای راه اندازی مسجد در این پارک وجود داشت.
محمدخانی بیان داشت: سرانه ساخت مسجد در تهران در مقایسه با دیگر شهرهای ایران و از آن بدتر پایتخت های کشورهای اسلامی بسیار پایین تر است. این که تعدادی از مساجد موجود نمازگزار کمی دارند یا بازه سنی خاص نمازگزاران در آنها به دلیلهای مختلفی باز می گردد و دلیل خوبی برای عدم توسعه مساجد نیست.
وی اظهار داشت: از طرفی استدلال ساخت مسجد در پارک های فرامنطقه ای به رغم وجود مساجد دیگر منطقه هم این است که بخش عمده ای از مراجعان به این پارک ها اساساً اهل آن منطقه نیستند که محیط پیرامون پارک را بشناسند و به سبب وسعت پارک و جمعیت زیاد حاضران نیاز به مسجد برای نمازگزاران ضرورت دارد.
سخنگوی شهرداری تهران بیان داشت: پارک قیطریه ۱۲۲ هزار متر مربع است و مساحت در نظر گرفته شده برای مسجد حدود ۸۲۰ متر مربع یعنی چیزی کمتر از ۷ دهم درصد از کل پارک را شامل می شود. فضای درنظر گرفته شده در کنج شمال شرقی پارک در آستانه خیابان و در کم تراکم ترین بخش پارک به لحاظ فضای سبز واقع شده است.
محمدخانی اظهار داشت: مسجد پارک قیطریه علاوه بر درخواست مکتوب مردمی، خیرین نیکوکار از اهالی همان محل هم دارد که کلیه هزینه های ساخت مسجد را متقبل شده اند و شهرداری تهران در حقیقت تسهیل گر مشارکت مردم در این امر خیر است.
وی اظهار داشت: پس از طرح برخی ابهامات در رسانه ها، شهردار تهران در نخستین جمعه ماه رمضان بازدیدی از محل درنظر گرفته شده برای راه اندازی مسجد داشت و بعد از بررسی دقیق و مشورت با کارشناسان دستور بازطراحی نقشه مسجد را به نحوی که هیچکدام از درخت های کهن سال در محل راه اندازی مسجد واقع نشود، داد.
محمدخانی بیان داشت: در طرح اولیه ۴ درخت کهنسال در طراحی بخش اصلی مسجد قرار می گرفت که با تاکید شهردار و با تغییر نقشه ساخت، این چهار درخت باارزش در حیاط روباز روبروی مسجد و در دسترس عموم قرار خواهد گرفت. در ضمن هیچ کاربری تجاری و فروشگاه و مغازه و … برای طرح مسجد درنظر گرفته نشده و نخواهد شد.
وی اعلام نمود: در همه شهرهای دنیا پارک ها و بوستان های بزرگ با کاربری های چندگانه نیازهای متنوعی از شهروندان را برآورده کرده و در کنار توجه به محیط زیست با طراحی اکوپارک ها، تم پارک ها و … آنها را به محل دائمی حضور شهروندان تبدیل می کنند.
محمدخانی اظهار داشت: ارتقای پارک های تهران به محیط هایی با کاربری های چندگانه اجتماعی بوسیله اضافه شدن فضاهای هنری، آموزشی، فرهنگی و علم و فناوری یکی از رویکرد های راهبردی شهرداری تهران است. این تازه غیر از فضاهای ضروری چون سوله های مدیریت بحران و … است که از سال ها پیش در پارک ها راه اندازی شده است.
سخنگوی شهرداری تهران اشاره کرد: در این دوره که حجم درخت کاری و ایجاد فضای سبز و تأسیس پارک های جدید و تکمیل ابرپروژه کمربند سبز تهران به گواه آمار و اسناد رشد شایان توجهی داشته، ساخت دوقطبی کاذب مسجد-درخت از طرف رسانه های اپوزوسیون و رقبای سیاسی در مقابل مردمی که تغییر در این زمینه را می بینند کار بیهوده ای است.
محمدخانی گفت. ضمن تشکر از دغدغه های باارزش فعالان محیط زیست و با رعایت نکات این عزیزان، مسجد پارک قیطریه چهل و چهارمین مسجد پارک های فرامنطقه ای شهر تهران خواهد بود و برآورده کردن طیفی از نیازهای مخاطبان این بوستان مهم و زیبای شهر تهران کمک خواهدنمود.
وی اظهار داشت: خلاصه اینکه: گزاره «درخت قطع می کنند تا مسجد بسازند!» را هم باید به کلکسیون دروغ های شاخدار مقابل شهرداری تهران اضافه کرد. جهت استحضار مردم شریف تهران؛ نه درختی قطع می شود، نه مسجد جدید فضایی از کل پارک را خواهد گرفت و نه این نخستین و آخرین مسجد در پارک های بزرگ شهر تهران است.
آیا منتقدان و افکار عمومی قانع شده اند؟
اگرچه توجه به ساخت محیط های فرهنگی و مذهبی مانند مساجد امر مهمی است اما نباید فراموش کرد که شهرداری تهران که یک نهاد فرهنگی و اجتماعی است، برای پیشبرد اهداف و انجام کارهای خود نیازمند یک همراهی مردم و توجه به افکار عمومی است و خوب است قبل از هر گونه اقدامی که می تواند واکنش افکار عمومی را در پی داشته باشد، به روشن سازی و پاسخ به سوالات و ابهامات شهروندان بپردازد.
از طرف دیگر این برداشت که مخالفان این تصمیم، انگیزه های ضد دینی دارند و ساخت دوگانه مسجد-درخت هم ناآگاهانه و در بعضی موارد غرض ورزانه به نظر می آید.


منبع:

1403/01/12
13:38:40
5.0 / 5
258
تگهای خبر: بزرگراه , تخریب , تولید , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
مسیر ساز
مسیر ساز
masirsaz.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مسیرساز محفوظ است

مسیرساز

حمل و نقل و راهسازی