مسیرساز

اثر افزایش حقوق در تورم انتظاری چیست؟

اثر افزایش حقوق در تورم انتظاری چیست؟

به گزارش مسیرساز، در سالهای اخیر در جوامع اقتصادی و کارگری یکی از مباحثی که بسیار موردتوجه قرار گرفته است، محاسبه حداقل حقوق کارگران بر اساس تورم سالانه یا تورم انتظاری است. باوجودآنکه برخی استدلال می کنند تنها بر مبنای متن قانون باید به تورم سالانه نگاه شود، اقتصاددانان و سیاست گذاران مالی در قالب اقتصاد رفتاری سخن متفاوتی را بیان می کنند.


به گزارش مسیرساز به نقل از ایسنا، اینروزها مساله تعیین دستمزد کارگردان در سال آینده مورد بحث افکار عمومی و سیاستگذاران است اما چندی قبل موضوعی عنوان شد در رابطه با اینکه ملاک تعیین دستمزد انتظارات تورمی باشد. رئیس سازمان برنامه و بودجه اظهار داشته بود: آنچه مبنای پیشنهاد و تصمیم دولت برای افزایش حقوق و دستمزد است، تورم انتظاری سال آینده خواهد بود. امیدواریم در مذاکرات میان تشکل های کارگری و دولت به یک نرخ معقول افزایش دستمزد برسیم تا مبحث تورم انتظاری از کنترل خارج نشود.
تفاوت تورم و انتظارات تورمی
مبحث انتظارات تورمی با مساله تورم متفاوت می باشد و میتواند رویکردها را نسبت به تعیین دستمزد را متفاوت کند. تورم انتظاری مولفه ای است که ارتباط دوجانبه با نرخ تورم سالانه دارد و هر دو بر یکدیگر در یک نرخ تقریبا برابر اثرگذاری دارند. به دیگر معنا، تورم انتظاری چندان دور از تورم سالانه نیست، حال آنکه توجه به این امر در مهار رشد تورم بسیار اثرگذار می باشد.
تفاوت تورم انتظاری با تورم سالانه
تورم انتظاری به میزان تورمی اشاره دارد که افراد و شرکت ها در اقتصاد انتظار دارند که در آینده با آن روبه رو شوند. این انتظارات معمولا بر مبنای تجربیات گذشته، پیشبینی های اقتصادی و سیاست های مالی و پولی کشور شکل می گیرند. از طرفی، تورم سالانه همان نرخ تغییرات قیمتها در یک سال است که توسط شاخصهای تورم اندازه گیری می شود.
بنابراین، تفاوت اصلی بین دو نوع تورم اینست که تورم انتظاری در ارتباط با انتظارات آینده است که افراد و شرکت ها دارند، درحالی که تورم سالانه معمولا بعنوان نرخ واقعی تغییرات قیمتها در یک سال خاص اندازه گیری می شود.
تورم انتظاری در اقتصاد ایران هم از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. با توجه به تاریخچه تورم در ایران و نوسانات مکرر نرخ تورم، افراد و شرکت ها امکان دارد انتظارات خاصی در مورد تورم داشته باشند که تصمیمات اقتصادی خویش را بر مبنای آنها بگیرند. این تورم انتظاری می تواند تاثیر مستقیمی بر رفتار مصرف کنندگان، سرمایه گذاران، و کسب و کارها داشته باشد.
در ایران، تورم معمولا یکی از چالش های اصلی اقتصادی می باشد که تاثیر بسیاری بر جوانب مختلف اقتصادی، همچون قدرت خرید، تورم نقدینگی، سرمایه گذاری و تجارت خارجی می گذارد؛ بنابراین، اهمیت تورم انتظاری در ایران می تواند در رویارویی با این چالش ها و تصمیم گیری های مالی و اقتصادی در دولت و بخش خصوصی بسیار بالا باشد.
تصمیم گیری با ملاحظات تورم انتظاری
تصمیم گیری های اقتصادی بر اساس تورم انتظاری و کنترل این مؤلفه می تواند به بهبود پیشبینی ها، کاهش ریسک های اقتصادی و ارتقای پایداری اقتصادی کمک نماید. توجه دولت به تصمیم گیری های اقتصادی با عنایت به انتظارات تورمی می تواند به چندین شکل موثر باشد:
سیاست های پولی و مالی: دولت امکان دارد سیاست های پولی و مالی خویش را بر مبنای انتظارات تورمی تعیین کند. اگر تورم انتظاری بالا باشد، امکان دارد دولت سیاست های پولی را کم کند و سیاست های مالی را در دست اقدام قرار دهد تا تورم را کنترل کند.
بودجه ریزی: انتظارات تورمی می تواند دولت را ترغیب کند تا بودجه خویش را با دقت بیشتری برنامه ریزی کند. بعنوان مثال، اگر تورم انتظاری بالا باشد، دولت امکان دارد از افزایش هزینه ها و برنامه های جدید پرهیز کند و به جای آن برنامه های صرفه جویی و بهره ور را ترجیح دهد.
تشویق به سرمایه گذاری: انتظارات تورمی می تواند تاثیر مستقیمی بر سرمایه گذاری و سرمایه گذاران داشته باشد. دولت امکان دارد اقداماتی انجام دهد تا سرمایه گذاری را تشویق کند.
حفظ استقرار اقتصادی: توجه به انتظارات تورمی می تواند دولت را به حفظ استقرار اقتصادی تشویق کند. این امر شامل حفظ پایداری قیمت ها، کنترل نرخ بهره و مدیریت مناسب میزان تورم است که همه اینها می توانند به تقویت اعتماد عمومی و رونق اقتصاد کمک کنند.
ازاین رو، توجه دولت به انتظارات تورمی می تواند به تصمیم گیری های اقتصادی آن در جهت کنترل و مدیریت اثرات تورم کمک نماید و به حفظ پایداری اقتصادی کمک کند. همینطور نیاز است در تعیین حداقل دستمزد در ایران به این نکته توجه داشت که افزون بر معیشت کارگران، حداقل تورم انتظاری هم در ذهن افراد جامعه شکل می گیرد. به دیگر معنا، زمانیکه حداقل افزایش حقوق کارگران در پایان سال 1402 با رشد 20 درصدی برای سال آینده تعیین می شود، این مفهوم به ذهن جامعه القا می شود که تورم سال 1403 حداقل 20 درصد خواهد بود و اثرات دومینو وارد خواهد داشت.
پیشنهادهای سیاستی برای ایران
فریدمن در مورد تورم می گوید: «تورم همیشه و همه جا یک پدیده پولی است.» ازاین جهت باید به دنبال هر آن چیزی باشیم که بر بازار پول مؤثر است. در نتیجه، مهم ترین عوامل پدیدآورنده تورم را در افزایش کسری بودجه و افزایش نقدینگی پیدا می نماییم. فریدمن و فلپیس در مطالعات خود برای روشن تر کردن ارتباط بین تورم و بیکاری در کوتاه مدت و بلندمدت، متغیر تأثیرگذار دیگری به نام «تورم انتظاری» را مطرح نمودند. همینطور پژوهشها نشان داده است که در بازه زمانی سالهای ۱۳۸۸-۱۳۵۵ انتظارات تورمی تطبیقی و انتظارات تورمی عقلایی، به صورت معناداری بر نرخ تورم در ایران تاثیر گذاشته اند.
با احتساب همه موارد بیان شده و مطالعات علمی صورت گرفته باید بیان داشت که تعیین حداقل حقوق کارگران در اقتصاد ایران از جنبه آثار تورمی و تولیدی بسیار حائز اهمیت می باشد. به کلام اقتصاددانان باید معیشت کارگران به قید حفظ ثبات اقتصادی و رفاه اجتماعی بیشینه شود. به بیان برخی دولتمردان، تعیین حداقل حقوق کارگران باید مبتنی بر رفاه آنان و در قالب ملاحظات تورم انتظاری تعیین شود.





منبع:

1402/12/19
13:17:29
5.0 / 5
420
تگهای خبر: بازار , تولید , شركت , كسب و كار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
مسیر ساز
مسیر ساز
masirsaz.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مسیرساز محفوظ است

مسیرساز

حمل و نقل و راهسازی